Skip to main content

Mange klar til at hjælpe ukrainere på flugt

Skrevet d. 8. april 2022

Der har i Silkeborg været stor villighed til at kaste sig ind i kampen mod øst, ved at give ukrainerne en varm velkomst i Silkeborg. Mange har tilbudt deres hjælp som værtsfamilier, venskabsfamilier, doneret ting, mad eller penge bl.a. til at sørge for en god ankomst og sikker flugtvej til Silkeborg.

Ca.350 ukrainske flygtninge er kommet til Silkeborg kommune. Størstedelen af dem er indkvarteret hos lokale værtsfamilier som står med en stor opgave, når det gælder om at tage hånd om ukrainske flygtninge. En opgave mange troede varede en måneds tid, men som kommer til at strækker sig over måneder.

Billedet er fra en guidet bytur som KSA havde arrangeret. 45 ukrainere deltog og restaurant Vivi efterfølgende inviterede på fællesspisning

KSA Silkeborg hjælper

Kirkernes Sociale Arbejde Silkeborg er blevet spurgt om at deltage  i det koordinerende arbejde og der bliver bla. ledt efter venskabsfamilier, der kan støtte op om både værtsfamilier og de nye flygtninge. I samarbejdet har vi brugt vores tætte forbindelser til frivilligcentret, kommune, sportsklubber og andre frivillige aktører, til at iværksætte samlinger mm. Vil du hjælpe lokalt  i indsatsen så kontakt Janni på jvl@blaakors.dk

Følg flygtninge arbejdet i Facebook gruppen  ”Hjælp til nødstedte ukrainere 8600″

KSA Ans/Grønbæk hjælper

KSA Ans/Grønbæk tager et stort ansvar i deres lokalområde hvor der bor mange ukrainere. Ca. 65 var sidst i marts mødt op til en lokal samling for ukrainere og frivillige i sognehuset – Her blev der sunget nationalsange og spist dansk mad, sponseret af Maddeling.

Derudover har man lavet aftaler med foreningslivet lokalt og støtter op om lokale værtsfamilier.

Billedet er fra sognegården i Ans, hvor KSA Ans Grønbæk inviterede på fællesspisning og samvær

Skal din menighed gøre en forskel sammen.

Kigger vi fremad, ser man ind i et behov for at lave mødesteder/fællesskaber for Ukrainere. En del ukrainske familierne kommer til at vente måneder før  opholdstilladelsen er på plads og hverdagen indtræffer med job, børnepasning eller skolegang.

I Århus V. hvor man har et Familie Netværk for udsatte familier starter også et “FamilieNetværk” målrettet ukrainere, da mange ukrainere søger det eksisterende Familie Netværk.

KSA hjælper gerne med at skabe kontakt til ukrainere hvis man har et egnet fællesskab. Er man netværksmenighed kan man måske lave et samarbejde med Maddeling og få mad den vej.

Oasehøjskolen hjælper

Oasehøjskolen er værter har snart en måned huset 18 ukrainske flygtninge. Alligevel har de haft overskud til at invitere til samling for andre flygtninge familier med teenagere. Der blev serveret mand, spillet bold og udvekslet kontakter og mange gik opløftede derfra.

De fleste ukrainere som bor hos værtsfamilier og på Oasehøjskolen er kommet til Silkeborg med busser. Busserne og indlogeringen er koordineret af frivillige og busserne betalt af lokale erhvervsfolk og private. I alt er det blevet til 9 busser.

Busser pakkes med nødhjælp før der køres til den Ukrainske grænse.

En flugt historie

Bus nr.8 ruller ind på banegården i Silkeborg en tidlig morgen midt i marts. En stor gruppe spændte og forventningsfulde værtsfamilier står klar til, at møde de mennesker de har sagt JA til at dele hjem med, et næste stykke tid.
Gruppen af primært kvinder og børn, har været på vej mange timer fra den ukrainske grænse med bus, kun med stop ved den danske grænse, hvor erfarne frivillige hurtigt havde klaret indrejse registringen.
Ved påstigningen af bussen registrer frivillige alle som stiger ind: hvor skal de hen, har de familie i Danmark, skal de til et asylcenter eller indlogeres hos en værtsfamilie.
Blind passager
Da de lander på banegården i Silkeborg er alle match på plads. Ukrainerne får en varm velkomst af værtsfamilier og herboende familiemedlemmer. Da morgenenes tumult har lagt sig og alle er kørt ud til de små hjem, står en dreng og en ældre kvinde tilbage. Efter hjælp fra en tolk viser det sig, at drengen og hans bedstemor havde listet sig forbi de frivillige ind i bussen og havde været med som blinde passagerer og det var ikke tilfældigt. De havde genkendt bussen, som drengens mor og søster var flygtet med et par dage forinden. Der var ikke plads til dem den dag, og i kaos og menneskemylder var de blevet adskilt.

Efter et par opkald og lettere forvirringen finder man frem til at mor og lillesøster er på Oasehøjskolen. Inden længe ruller en bil ind på gårdspladsen på Oasehøjskolen og den lille familie bliver i stor glæde genforenet.

Stor respekt til alle de frivillige danskere og herboende ukrainere, som yder en kæmpe indsats og jer værtsfamilier som kæmper på den lange bane.

Venskabsfamilier

Du kan nedenstående læse mere om, hvordan du kan gøre en forskel ved at blive venskabsfamilie og bakke op om det store arbejde værtsfamilierne står med.  Vil du tilmeldes så følg linket  HER